Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
4 porcje)

Gorące:

Pory "Casanova"

2 pory (40 dag), 6 dag szynki, 5 dag sera pleśniowego (rokpol, roquefort), 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny
Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym
4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;Gorące:&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Pory "Casanova"&lt;/&gt;<br><br>2 pory (40 dag), 6 dag szynki, 5 dag sera pleśniowego (rokpol, roquefort), 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny<br>Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego