Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz
Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć i wylać na ostrygi. Posypać serem i wstawić na 7-8 min do piekarnika nagrzanego do
36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz<br>Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć i wylać na ostrygi. Posypać serem i wstawić na 7-8 min do piekarnika nagrzanego do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego