Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
kawa zagościła na stołach nie tylko arystokratycznych smakoszy, lecz również w coraz liczniejszych "kawiarniach" (pierwsze powstały w Anglii, w połowie XVII wieku, w samym Londynie było ich ok. 2000). Cieszyła tam podniebienia także niższych warstw społeczeństwa.

Od krzaczka do filiżanki

Zanim kawa trafi do naszych domów, przechodzi długą drogę i wymaga olbrzymiego nakładu pracy. Musi być zbierana ręcznie, ponieważ owoce dojrzewają przez cały rok i trzeba wybierać te, które osiągnęły właściwy stopień zabarwienia. Nawet najbardziej wprawiony pracownik nie jest w stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.

Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki
kawa zagościła na stołach nie tylko arystokratycznych smakoszy, lecz również w coraz liczniejszych "kawiarniach" (pierwsze powstały w Anglii, w połowie XVII wieku, w samym Londynie było ich ok. 2000). Cieszyła tam podniebienia także niższych warstw społeczeństwa.<br><br>&lt;tit&gt;Od krzaczka do filiżanki&lt;/&gt;<br><br>Zanim kawa trafi do naszych domów, przechodzi długą drogę i wymaga olbrzymiego nakładu pracy. Musi być zbierana ręcznie, ponieważ owoce dojrzewają przez cały rok i trzeba wybierać te, które osiągnęły właściwy stopień zabarwienia. Nawet najbardziej wprawiony pracownik nie jest w stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.<br><br>Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego