Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
dodać połowę mąki, wymieszać, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, żółtka zetrzeć z resztą cukru, gdy ciasto podwoi objętość, dodać żółtka, 1 białko, resztę mąki, wyrobić, gdy zacznie odstawać od ręki, dodać roztopione i ostudzone masło, cukier wanilinowy i wyrobić, przykryć, odstawić, bakalie pokroić, jajka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z bakaliami, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonej foremki, odstawić, piec ok. 30 min w 200oC, polukrować.
Strucla z orzechami
Składniki:

Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć
dodać połowę mąki, wymieszać, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, żółtka zetrzeć z resztą cukru, gdy ciasto podwoi objętość, dodać żółtka, 1 białko, resztę mąki, wyrobić, gdy zacznie odstawać od ręki, dodać roztopione i ostudzone masło, cukier wanilinowy i wyrobić, przykryć, odstawić, bakalie pokroić, jajka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z bakaliami, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonej foremki, odstawić, piec ok. 30 min w 200oC, polukrować.<br>Strucla z orzechami<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego