Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
czyli żywe organizmy, które na całym świecie zrobiły furorę na tym, że samoistnie produkują alkohol etylowy, umierając przy tym od jego przedawkowania. Do szkockiej odmiany whisky słodowej używa się dodatkowo torfu w roli opału do suszenia słodu, dzięki czemu jest ona bardziej gorzkawa w smaku. W Irlandii whisky słodowa jest wyrabiana bez jego użycia, co przyczynia się do charakterystycznego słodkiego smaku. Najczystszą whisky słodową jest whisky typu Single-Malt, czyli napitek, który w pojedynkę przeszedł cały proces destylacyjny i nie został z niczym wymieszany, czemu zawdzięcza również swoje markowe określenie "unblended". Wszystkie gatunki szkockiej whisky przez co najmniej trzy lata leżakują
czyli żywe organizmy, które na całym świecie zrobiły furorę na tym, że samoistnie produkują alkohol etylowy, umierając przy tym od jego przedawkowania. Do szkockiej odmiany whisky słodowej używa się dodatkowo torfu w roli opału do suszenia słodu, dzięki czemu jest ona bardziej gorzkawa w smaku. W Irlandii whisky słodowa jest wyrabiana bez jego użycia, co przyczynia się do charakterystycznego słodkiego smaku. Najczystszą whisky słodową jest whisky typu Single-Malt, czyli napitek, który w pojedynkę przeszedł cały proces destylacyjny i nie został z niczym wymieszany, czemu zawdzięcza również swoje markowe określenie "unblended". Wszystkie gatunki szkockiej whisky przez co najmniej trzy lata leżakują
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego