Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
z bakaliami
Składniki:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać połowę mąki, wymieszać, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, żółtka zetrzeć z resztą cukru, gdy ciasto podwoi objętość, dodać żółtka, 1 białko, resztę mąki, wyrobić, gdy zacznie odstawać od ręki, dodać roztopione i ostudzone masło, cukier wanilinowy i wyrobić, przykryć, odstawić, bakalie pokroić, jajka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z bakaliami, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonej foremki, odstawić, piec ok. 30 min w 200oC, polukrować.
Strucla z orzechami
Składniki
z bakaliami<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać połowę mąki, wymieszać, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, żółtka zetrzeć z resztą cukru, gdy ciasto podwoi objętość, dodać żółtka, 1 białko, resztę mąki, wyrobić, gdy zacznie odstawać od ręki, dodać roztopione i ostudzone masło, cukier wanilinowy i wyrobić, przykryć, odstawić, bakalie pokroić, jajka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z bakaliami, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonej foremki, odstawić, piec ok. 30 min w 200oC, polukrować.<br>Strucla z orzechami<br>Składniki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego