Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody.

Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na miejscu.

Nasiona w stanie surowym mają kolor zielony i można przez dłuższy czas przechowywać je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu
w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody. <br><br>Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na miejscu. <br><br>Nasiona w stanie surowym mają kolor zielony i można przez dłuższy czas przechowywać je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego