Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
Za to zupełnie nie da się zrezygnować z pomocy palców przy jedzeniu faworków, trzeba tylko podstawić sobie talerzyk, aby nie posypać się cukrem pudrem. Czas pączków i faworków to czas karnawału, a ten zezwala przecież na wszelkie szaleństwa i każdą ekscentryczność, odstępstwa od reguł savoir-vivre'u można by więc tym wytłumaczyć. Jedzenie niektórych słodyczy palcami nie wydaje się zresztą aż tak rażące, żeby je zakwalifikować jako towarzyski shocking.

Trzeba umieć pić

Bóg stworzył wodę, ale człowiek stworzył wino - napisał Wiktor Hugo i któż mógł lepiej niż wielki pisarz ocenić to dzieło człowieka. Był przecież Francuzem, a więc znawcą wina. Do Polski
Za to zupełnie nie da się zrezygnować z pomocy palców przy jedzeniu faworków, trzeba tylko podstawić sobie talerzyk, aby nie posypać się cukrem pudrem. Czas pączków i faworków to czas karnawału, a ten zezwala przecież na wszelkie szaleństwa i każdą ekscentryczność, odstępstwa od reguł &lt;foreign lang="fr"&gt;savoir-vivre'u&lt;/&gt; można by więc tym wytłumaczyć. Jedzenie niektórych słodyczy palcami nie wydaje się zresztą aż tak rażące, żeby je zakwalifikować jako towarzyski &lt;foreign lang="eng"&gt;shocking&lt;/&gt;.<br><br>&lt;tit&gt;Trzeba umieć pić&lt;/&gt;<br><br>Bóg stworzył wodę, ale człowiek stworzył wino - napisał Wiktor Hugo i któż mógł lepiej niż wielki pisarz ocenić to dzieło człowieka. Był przecież Francuzem, a więc znawcą wina. Do Polski
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego