Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma
sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego