Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i innych krajów forsują uprawę roślin transgenicznych, dostosowanych do panującego tam klimatu, warunków glebowych, zabezpieczonych przed szkodnikami i chorobami. - W ten sposób jedzenia wystarczy dla wszystkich. Europejczycy martwią się, czy taka żywność im szkodzi, nas na to nie stać
trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i innych krajów forsują uprawę roślin transgenicznych, dostosowanych do panującego tam klimatu, warunków glebowych, zabezpieczonych przed szkodnikami i chorobami. - W ten sposób jedzenia wystarczy dla wszystkich. Europejczycy martwią się, czy taka żywność im szkodzi, nas na to nie stać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego