Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
8 J/g. Te same ilości ciepła wydzielają się przy przechodzeniu gazu w ciecz. To dlatego tak bolesne jest poparzenie ręki nad czajnikiem z wrzącą wodą: para skrapla się na skórze, wydzielając duże ilości ciepła.
Zamarzanie wody z kolei jest związane z oddawaniem otoczeniu "ciepła topnienia". To ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest
8 J/g. Te same ilości ciepła wydzielają się przy przechodzeniu gazu w ciecz. To dlatego tak bolesne jest poparzenie ręki nad czajnikiem z wrzącą wodą: para skrapla się na skórze, wydzielając duże ilości ciepła.<br>Zamarzanie wody z kolei jest związane z oddawaniem otoczeniu "ciepła topnienia". To ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego