Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
ciasto rozkruszyć palcami, szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć w przezroczystą folię, włożyć na pół godziny do lodówki, schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować placek na grubość 4-5 mm, wyciąć gwiazdki dużą foremek, mniejsza foremką wyciąć środek, gwizdki ułożyć na blasze na papierze pergaminowym, piec około 10 min w temperaturze 190oC, zdjąć z blachy, polewą zrobić rozmaite ażurowe wzorki, ostudzić.
Miodownik
Składniki:

Na karmel 2 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować, żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną
ciasto rozkruszyć palcami, szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć w przezroczystą folię, włożyć na pół godziny do lodówki, schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować placek na grubość 4-5 mm, wyciąć gwiazdki dużą foremek, mniejsza foremką wyciąć środek, gwizdki ułożyć na blasze na papierze pergaminowym, piec około 10 min w temperaturze 190oC, zdjąć z blachy, polewą zrobić rozmaite ażurowe wzorki, ostudzić.<br>Miodownik<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Na karmel 2 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować, żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego