Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.

Napoje

Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się picie wody mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie
wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.<br><br>&lt;tit&gt;Napoje&lt;/&gt;<br>&lt;gap&gt;<br>Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się picie wody mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego