Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
Ekspert Europejskiego Instytutu ds Żywności i Żywienia, Udo Pollmer, opublikował dzieło pt. "Leksykon popularnych pomyłek żywieniowych", które rozprawia się z popularnymi stereotypami dotyczącymi jedzenia. Pollmer podważa wszelkie zasady tzw. zdrowego żywienia, uznawane dziś za objawienie i radzi:
- jedz to, na co masz ochotę. Jedz tak długo aż się najesz. Ludzie z nadwagą często jadają nawet mniej niż osoby szczupłe, a "przybywa im ciała", bo mają gruntowniejsze przyswajanie pokarmu.
- groźniejszy od przejedzenia jest stres związany ze stosowaniem diety: powoduje on zaburzenia trawienia i jest prawdziwą przyczyną kłopotów zdrowotnych.
osoby z nadwagą, choć częściej mają kłopoty z ciśnieniem krwi i sercem niż szczupli, to
Ekspert Europejskiego Instytutu ds Żywności i Żywienia, Udo Pollmer, opublikował dzieło pt. "Leksykon popularnych pomyłek żywieniowych", które rozprawia się z popularnymi stereotypami dotyczącymi jedzenia. Pollmer podważa wszelkie zasady tzw. zdrowego żywienia, uznawane dziś za objawienie i radzi:<br>- jedz to, na co masz ochotę. Jedz tak długo aż się najesz. Ludzie z nadwagą często jadają nawet mniej niż osoby szczupłe, a "przybywa im ciała", bo mają gruntowniejsze przyswajanie pokarmu.<br>- groźniejszy od przejedzenia jest stres związany ze stosowaniem diety: powoduje on zaburzenia trawienia i jest prawdziwą przyczyną kłopotów zdrowotnych.<br>osoby z nadwagą, choć częściej mają kłopoty z ciśnieniem krwi i sercem niż szczupli, to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego