Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
nie pozwalają na to, aby żuty pokarm omijał brodawki smakowe na grzbiecie języka.
Brodawki grzybowate są to uwypuklenia błony śluzowej w formie grzyba. Są one rozmieszczone między brodawkami nitkowatymi, głównie w przedniej części języka i na jego brzegach. Mają one cienki nabłonek, przez który przeświecają naczynia krwionośne (stąd żywo czerwone zabarwienie brodawek). W nabłonku występują twory zwane kubkami smakowymi (por. dalej). U człowieka, konia i bydła są one nieliczne, w dużej natomiast liczbie występują u innych zwierząt parzystokopytnych (zwłaszcza u kozy) oraz u mięsożernych. Pewne brodawki nie mają kubków smakowych. Z wiekiem liczba brodawek grzybowatych maleje.
Brodawki okolone (ryc. 57) leżą
nie pozwalają na to, aby żuty pokarm omijał brodawki smakowe na grzbiecie języka.<br>Brodawki grzybowate są to uwypuklenia błony śluzowej w formie grzyba. Są one rozmieszczone między brodawkami nitkowatymi, głównie w przedniej części języka i na jego brzegach. Mają one cienki nabłonek, przez który przeświecają naczynia krwionośne (stąd żywo czerwone zabarwienie brodawek). W nabłonku występują twory zwane kubkami smakowymi (por. dalej). U człowieka, konia i bydła są one nieliczne, w dużej natomiast liczbie występują u innych zwierząt parzystokopytnych (zwłaszcza u kozy) oraz u mięsożernych. Pewne brodawki nie mają kubków smakowych. Z wiekiem liczba brodawek grzybowatych maleje.<br>Brodawki okolone (ryc. 57) leżą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego