Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
Sałatka z makaronu

1 kg makaronu ugotować. 4 duże pomidory, 4 ogórki zielone i 4 kiszone, 40 dag chudej szynki posiekać jak do sałatki jarzynowej. Jarzyny zmieszać z ugotowanym na półtwardo makaronem, majonezem Babuni i odrobiną gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

*



Maria Kasowska - Poronin

Baba drożdżowa z kruszonką


Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z żółtkami, zaczynem, cukrem. Dodawać mleko (ile zabierze) oraz tłuszcz. Ciasto powinno odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć do formy i znowu zostawić do wyrośnięcia. Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany
Sałatka z makaronu&lt;/&gt;<br><br>1 kg makaronu ugotować. 4 duże pomidory, 4 ogórki zielone i 4 kiszone, 40 dag chudej szynki posiekać jak do sałatki jarzynowej. Jarzyny zmieszać z ugotowanym na półtwardo makaronem, majonezem Babuni i odrobiną gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Maria Kasowska - Poronin&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Baba drożdżowa z kruszonką&lt;/&gt;<br><br>&lt;gap&gt;<br>Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z żółtkami, zaczynem, cukrem. Dodawać mleko (ile zabierze) oraz tłuszcz. Ciasto powinno odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć do formy i znowu zostawić do wyrośnięcia. Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego