Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
temperatury, lód pod łyżwami ulega stopnieniu. Tworzy się cieniutka warstewka wody, która stanowi doskonały smar, ułatwiający ruch łyżew po tafli lodowiska. Zaraz za łyżwami, po ustaniu nacisku, woda zamarza z powrotem.
Dokładniej zjawisko to można zaobserwować przy niewielkim mrozie, w pobliżu 00C; gdy przez pewien czas ugniata się śnieg butami, zaczyna topnieć. Wystarczy przez chwilę zaniechać tej czynności, a już pojawia się szklista warstewka lodu. Zjawisko roztapiania lodu pod ciśnieniem i jego zamarzania po ustaniu nacisku nazywa się regelacją. Szerzej tym terminem określa się przechodzenie lodu w wodę i ponowne wody w lód podczas wahań temperatury wokół punktu topnienia (00C przy
temperatury, lód pod łyżwami ulega stopnieniu. Tworzy się cieniutka warstewka wody, która stanowi doskonały smar, ułatwiający ruch łyżew po tafli lodowiska. Zaraz za łyżwami, po ustaniu nacisku, woda zamarza z powrotem.<br>Dokładniej zjawisko to można zaobserwować przy niewielkim mrozie, w pobliżu 00C; gdy przez pewien czas ugniata się śnieg butami, zaczyna topnieć. Wystarczy przez chwilę zaniechać tej czynności, a już pojawia się szklista warstewka lodu. Zjawisko roztapiania lodu pod ciśnieniem i jego zamarzania po ustaniu nacisku nazywa się regelacją. Szerzej tym terminem określa się przechodzenie lodu w wodę i ponowne wody w lód podczas wahań temperatury wokół punktu topnienia (00C przy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego