Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
1/2 litra wody, 20 g soli (1 łyżka).
Przyprawy: 3-4 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, łodyga kopru, 1 liść laurowy, 2 liście z czarnej porzeczki lub wiśni, 1/2 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie: Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z solą i tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie zamknąć i po dwóch - trzech dniach przechowywania w temp. 18-20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.
OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150
1/2 litra wody, 20 g soli (1 łyżka).<br>Przyprawy: 3-4 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, łodyga kopru, 1 liść laurowy, 2 liście z czarnej porzeczki lub wiśni, 1/2 łyżeczki gorczycy.<br>Przygotowanie: Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z solą i tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie zamknąć i po dwóch - trzech dniach przechowywania w temp. 18-20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.<br>OGÓRKI KONSERWOWE<br>Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego