Typ tekstu: Książka
Autor: Bartosz Grzegorz
Tytuł: Druga twarz tlenu
Rok: 1995
22), izoleucyna (G=1,21), lizyna (G=0,96) i glutaminian (G=0,77). Nadtlenki białek powstają również w wyniku ekspozycji białek na działanie fizjologicznie istotnych źródeł RFT, jakimi są: układ ksantyna-oksydaza ksantynowa oraz pobudzone fagocyty.
Nadtlenki białek są stosunkowo nietrwałe; w temperaturze pokojowej, w nieobecności innych substancji, stopniowo zanikają (ulegając przekształceniom do produktów bardziej stabilnych). Ich okres półtrwania wynosi 1,5 doby w temperaturze pokojowej (2˙0C). Właściwości nadtlenków zasad wchodzących w skład kwasów nukleinowych są podobne.
Dlaczego peroksydacja lipidów jest procesem tak dobrze znanym i tak często badanym, peroksydacji zaś innych składników komórek poświęca się stosunkowo mało uwagi
22), izoleucyna (G=1,21), lizyna (G=0,96) i glutaminian (G=0,77). Nadtlenki białek powstają również w wyniku ekspozycji białek na działanie fizjologicznie istotnych źródeł RFT, jakimi są: układ ksantyna-oksydaza ksantynowa oraz pobudzone fagocyty.<br>Nadtlenki białek są stosunkowo nietrwałe; w temperaturze pokojowej, w nieobecności innych substancji, stopniowo zanikają (ulegając przekształceniom do produktów bardziej stabilnych). Ich okres półtrwania wynosi 1,5 doby w temperaturze pokojowej (2˙0C). Właściwości nadtlenków zasad wchodzących w skład kwasów nukleinowych są podobne.<br>Dlaczego peroksydacja lipidów jest procesem tak dobrze znanym i tak często badanym, peroksydacji zaś innych składników komórek poświęca się stosunkowo mało uwagi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego