Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.
Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z kukurydzy niebieskiej, o ciekawej aparycji i bardzo smaczne. Oto przepis na indiańską zapiekankę z kukurydzy żółtej lub białej. Sześć kolb kukurydzy golimy, jak wyżej. Odkładamy szklankę ziaren, z reszty zaś robimy w mikserze purée, dodając pół szklanki mleka. Powinno być gładziutkie, więc miksujemy około dwóch minut na wysokich obrotach. Ubijamy pięć jaj, dodajemy purée, ziarna, 200 g słodkiej śmietanki, 100 g utartego, żółtego
i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.<br>Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z kukurydzy niebieskiej, o ciekawej aparycji i bardzo smaczne. Oto przepis na indiańską zapiekankę z kukurydzy żółtej lub białej. Sześć kolb kukurydzy golimy, jak wyżej. Odkładamy szklankę ziaren, z reszty zaś robimy w mikserze purée, dodając pół szklanki mleka. Powinno być gładziutkie, więc miksujemy około dwóch minut na wysokich obrotach. Ubijamy pięć jaj, dodajemy purée, ziarna, 200 g słodkiej śmietanki, 100 g utartego, żółtego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego