chorób jedzeniem określonych pokarmów jest przez wielu dietetyków uznawane za uzupełnienie farmakoterapii. W niedomaganiu organizmu zaleca się spożywanie pewnych pokarmów, a innych wręcz unikanie. Wszystko zależy od dolegliwości, jakie nas trapią.<br><br>W CHOROBACH REUMATYCZNYCH ZALECA SIĘ:<br>Warzywa - warzywa zielone, selery, marchew, kapustę włoską, cebulę, czosnek; ziarna - kiełki alfa-alfa (lucerna), zarodki pszenne, wszelkie nasiona (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni), pasternak, kaszę jaglaną (proso), ciemny ryż; owoce - czereśnie, wiśnie; inne - miód, jaja, surowy kozi jogurt, żółtka jaj, mleko sojowe, soję, ciemne pieczywo.<br>Cebula przechowywana musi mieć sucha łupinę i nie może kiełkować.<br><br>W CHOROBACH REUMATYCZNYCH NALEŻY OGRANICZYĆ:<br>Mięso, produkty mleczne, rafinowane węglowodany