Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
tylko zapachem i smakiem wina, ale i jego kolorem, mieniącym się, lśniącym, iskrzącym się w blaskach różnych świateł i własnych barw - od słonecznych, jasnych jak woda, po ciemnokrwiste, mroczne jak noc. Przecież razem dopiero, wzrokiem, węchem i podniebieniem oceniane, wino daje odpowiedź, z czym mamy do czynienia, z kim mamy zaszczyt.
Nim jednak dojdzie do tego, obchodzimy się z butelką jak z jajkiem. Doprowadzamy do odpowiedniej temperatury, z czerwonym winem do pokojowej, z białym do niższej, około 10 stopni Celsjusza, podobnie szampan. Na godzinę, a nawet dwie przed rozlaniem do kieliszków butelkę trzeba otworzyć, by wino pozbyło się obcych zapachów, na
tylko zapachem i smakiem wina, ale i jego kolorem, mieniącym się, lśniącym, iskrzącym się w blaskach różnych świateł i własnych barw - od słonecznych, jasnych jak woda, po ciemnokrwiste, mroczne jak noc. Przecież razem dopiero, wzrokiem, węchem i podniebieniem oceniane, wino daje odpowiedź, z czym mamy do czynienia, z kim mamy zaszczyt.<br> Nim jednak dojdzie do tego, obchodzimy się z butelką jak z jajkiem. Doprowadzamy do odpowiedniej temperatury, z czerwonym winem do pokojowej, z białym do niższej, około 10 stopni Celsjusza, podobnie szampan. Na godzinę, a nawet dwie przed rozlaniem do kieliszków butelkę trzeba otworzyć, by wino pozbyło się obcych zapachów, na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego