Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
Ludzie starsi gorzej przyswajają wapń. Warto wziąć ołówek i policzyć. Szklanka chudego mleka to 300 mg wapnia. 10 dag sera edamskiego - 800 mg. Topionego - 450. Białego - 100 mg. Pocieszające jest to, że wapń z mleka i jego przetworów organizm przyswaja aż w 80 %.
- Znaczne ilości wapnia znajdują się w szprotkach zjadanych razem ze szkieletem - ok. 300 mg na 100 g rybek.
- Niestety, warzywa nie są bogate w ten pierwiastek. Pewne ilości wapnia występują jednak w naci pietruszki, szczypiorku, białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany
Ludzie starsi gorzej przyswajają wapń. Warto wziąć ołówek i policzyć. Szklanka chudego mleka to 300 mg wapnia. 10 dag sera edamskiego - 800 mg. Topionego - 450. Białego - 100 mg. Pocieszające jest to, że wapń z mleka i jego przetworów organizm przyswaja aż w 80 %.<br>- Znaczne ilości wapnia znajdują się w szprotkach zjadanych razem ze szkieletem - ok. 300 mg na 100 g rybek.<br>- Niestety, warzywa nie są bogate w ten pierwiastek. Pewne ilości wapnia występują jednak w naci pietruszki, szczypiorku, białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego