Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 52
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
wiąże się on z powstawaniem wolnych rodników. Im intensywniej przebiega ten proces, tym więcej powstaje wolnych rodników, a tym samym uszkodzeń DNA. - Z przeprowadzonych badań wynika, że organizmy cechujące się szybszym metabolizmem żyją krócej - tłumaczy prof. Bartosz. Szkodliwe działanie wolnych rodników niwelują enzymy antyoksydacyjne - dysmutaza i katalaza. Niestety, z wiekiem zmniejsza się ilość aktywnych cząsteczek tych substancji. Uczonym udało się wykazać związek pomiędzy ich działaniem a długością życia. Do badań użyto muszki owocowej. Wszczepiono jej geny odpowiedzialne za wydzielanie tych enzymów i w ten sposób życie owada wydłużono o jedną trzecią. Eksperyment ów udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość
wiąże się on z powstawaniem wolnych rodników. Im intensywniej przebiega ten proces, tym więcej powstaje wolnych rodników, a tym samym uszkodzeń DNA. - Z przeprowadzonych badań wynika, że organizmy cechujące się szybszym metabolizmem żyją krócej - tłumaczy prof. Bartosz. Szkodliwe działanie wolnych rodników niwelują enzymy <orig>antyoksydacyjne</> - <orig>dysmutaza</> i <orig>katalaza</>. Niestety, z wiekiem zmniejsza się ilość aktywnych cząsteczek tych substancji. Uczonym udało się wykazać związek pomiędzy ich działaniem a długością życia. Do badań użyto muszki owocowej. Wszczepiono jej geny odpowiedzialne za wydzielanie tych enzymów i w ten sposób życie owada wydłużono o jedną trzecią. Eksperyment ów udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego