Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
drobiu wzrasta o około 25% .
Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.

2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka
Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).
Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla
drobiu wzrasta o około 25% &lt;gap&gt;.<br>&lt;page nr=14&gt; Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;tit1&gt;2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka&lt;/&gt;<br>Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).<br>Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego