Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby usunąć z nich piasek i osady. Sercówki ugotowane w muszlach są smaczniejsze i bardziej soczyste. Nadają się na zupę, do sałatek i do makaronu. Można je jeść na surowo.
Magdalena Walisiak
Konsultacja: prof. Bronisław Cymborowski z Uniwersytetu Warszawskiego


SPECJAŁY

15 PRZEPISÓW Z MAŁŻAMI

Duszone w winie
3 puszki małży w sosie własnym (60 dag), 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, biały
żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby usunąć z nich piasek i osady. Sercówki ugotowane w muszlach są smaczniejsze i bardziej soczyste. Nadają się na zupę, do sałatek i do makaronu. Można je jeść na surowo.<br>&lt;au&gt;Magdalena Walisiak&lt;/au&gt;<br>Konsultacja: prof. Bronisław Cymborowski z Uniwersytetu Warszawskiego&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;SPECJAŁY&lt;/tit&gt;<br><br>&lt;tit&gt;15 PRZEPISÓW Z MAŁŻAMI&lt;/tit&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Duszone w winie&lt;/tit1&gt;<br>3 puszki małży w sosie własnym (60 dag), 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, biały
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego