Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pestek, pokroić na kawałki. Masło stopić, zeszklić na nim cebulę, dodać seler i, mieszając, smażyć 3 min. Włożyć pomidory, zalać wywarem z ryby i gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Kurkumę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do mleka. Mleko wymieszać z purée ziemniaczanym, dodać do zupy i cały czas mieszając, zagotować. Włożyć małże wraz z zalewą, mięso ryb i marchewkę. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, rozmaryn i miętę. Gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek.
Podawać w bulionówkach
pestek, pokroić na kawałki. Masło stopić, zeszklić na nim cebulę, dodać seler i, mieszając, smażyć 3 min. Włożyć pomidory, zalać wywarem z ryby i gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Kurkumę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do mleka. Mleko wymieszać z purée ziemniaczanym, dodać do zupy i cały czas mieszając, zagotować. Włożyć małże wraz z zalewą, mięso ryb i marchewkę. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, rozmaryn i miętę. Gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek.<br>Podawać w bulionówkach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego