Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 32
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
z reguły przyjeżdża do Budapesztu blisko milion krajowych i zagranicznych gości, którzy rozsiadają się wzdłuż Dunaju.

Królestwo zupy rybackiej

Od Budapesztu do Esztergomu ciągną się wszelkiego rodzaju gospody (vendeglö), czardy (csarda) i restauracje (etterem). Wszystkie słyną ze znakomitych zawiesistych zup, z rybacką (halaszle) na czele. Na Węgrzech jest kilka szkół zupy rybackiej, ale właśnie dunajską uważam za najlepszą.

Köszeg

Jest to wywar z kilku gatunków ryb, w którym po przetarciu przez sito gotuje się pozbawione ości filety z karpia. Porcje są duże, podawane w kociołkach. Kiedyś zupa rybacka była piekielnie ostra, dziś jest raczej umiarkowana, ale każdy z gości może ją
z reguły przyjeżdża do Budapesztu blisko milion krajowych i zagranicznych gości, którzy rozsiadają się wzdłuż Dunaju.<br><br>&lt;tit&gt;Królestwo zupy rybackiej&lt;/&gt;<br><br>Od Budapesztu do Esztergomu ciągną się wszelkiego rodzaju gospody (vendeglö), czardy (csarda) i restauracje (etterem). Wszystkie słyną ze znakomitych zawiesistych zup, z rybacką (halaszle) na czele. Na Węgrzech jest kilka szkół zupy rybackiej, ale właśnie dunajską uważam za najlepszą.<br><br>&lt;tit&gt;Köszeg&lt;/&gt;<br><br>Jest to wywar z kilku gatunków ryb, w którym po przetarciu przez sito gotuje się pozbawione ości filety z karpia. Porcje są duże, podawane w kociołkach. Kiedyś zupa rybacka była piekielnie ostra, dziś jest raczej umiarkowana, ale każdy z gości może ją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego