Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
w stronę wolnego brzegu filaru. Po obu stronach tej blaszki znajdują się grube pokłady mięśni gładkich, stanowiące przedłużenie warstwy wewnętrznej błony mięśniowej żwacza, które biegną podłużnie wzdłuż filaru i przy jego wolnym brzegu przechodzą w siebie łukowato. Filary żwacza zawierają liczne włókna sprężyste. W błonie surowiczej występuje tkanka tłuszczowa.
W żwaczu znajduje się bardzo duża ilość bakterii i pierwotniaków. Dzięki bakteriom odbywa się fermentacja błonnika, pierwotniaki natomiast odgrywają rolę 140

w przemianie węglowodanowej i białkowej. Odpowiednią temperaturę dla procesów fermentacyjnych zapewniają naczynia włosowate zawarte w kosmkach żwacza. Przebieg czynności odbywających się w żwaczu ułatwiają ruchy żwacza, dzięki którym następuje mieszanie treści
w stronę wolnego brzegu filaru. Po obu stronach tej blaszki znajdują się grube pokłady mięśni gładkich, stanowiące przedłużenie warstwy wewnętrznej błony mięśniowej żwacza, które biegną podłużnie wzdłuż filaru i przy jego wolnym brzegu przechodzą w siebie łukowato. Filary żwacza zawierają liczne włókna sprężyste. W błonie surowiczej występuje tkanka tłuszczowa.<br>W żwaczu znajduje się bardzo duża ilość bakterii i pierwotniaków. Dzięki bakteriom odbywa się fermentacja błonnika, pierwotniaki natomiast odgrywają rolę 140<br><br> w przemianie węglowodanowej i białkowej. Odpowiednią temperaturę dla procesów fermentacyjnych zapewniają naczynia włosowate zawarte w kosmkach żwacza. Przebieg czynności odbywających się w żwaczu ułatwiają ruchy żwacza, dzięki którym następuje mieszanie treści
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego