Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
roślinnego w żywieniu człowieka. Zboża, które są podstawowym produktem spożywczym w makrobiotyce, zawierają dość dużo białka, bo w granicach od 10 do 17%. Jednak bardziej zasobne w białko są ziarna roślin strączkowych. I tak fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika.
Około roku życia możemy wprowadzać również kasze. We wczesnym okresie najlepiej nadają
roślinnego w żywieniu człowieka. Zboża, które są podstawowym produktem spożywczym w makrobiotyce, zawierają dość dużo białka, bo w granicach od 10 do 17%. Jednak bardziej zasobne w białko są ziarna roślin strączkowych. I tak fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika.<br>Około roku życia możemy wprowadzać również kasze. We wczesnym okresie najlepiej nadają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego