Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
ozimej Janpol o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.

2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe
Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy lub aromatyczny. Są one pochodnymi odpowiednio metioniny, tryptofanu i fenyloalaniny. W skład glukozynolanu wchodzi jeszcze azot i siarka . Cząsteczka glukozynolanu
ozimej &lt;name type="prod"&gt;Janpol&lt;/&gt; o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe&lt;/&gt;<br>Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy lub aromatyczny. Są one pochodnymi odpowiednio metioniny, tryptofanu i fenyloalaniny. W skład glukozynolanu wchodzi jeszcze azot i siarka &lt;gap&gt;. Cząsteczka glukozynolanu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego