Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
żywnościowe używane w żywieniu makrobiotycznym należą do pełnowartościowych, a więc zawierają również białko. Nie należy jednak zapominać, że produkty zasobne w białko powinny być podawane dzieciom systematycznie.
Jeżeli decydujemy się wprowadzić do diety makrobiotycznej dziecka niewielkie ilości produktów zwierzęcych w postaci białego sera czy mleka, starajmy się nie łączyć białka zwierzęcego z roślinnym, którego źródłem są nasiona strączkowe. Mleko jako źródło wapnia zdrowsze jest w postaci zakwaszonej - w postaci jogurtu lub kefiru. Podając dziecku produkty zwierzęce, od czasu do czasu możemy podawać również jajko. Dbajmy jednak o to, aby pochodziło ono z gospodarstwa domowego, a nie z fermy kurzej. Zwykle wiele
żywnościowe używane w żywieniu makrobiotycznym należą do pełnowartościowych, a więc zawierają również białko. Nie należy jednak zapominać, że produkty zasobne w białko powinny być podawane dzieciom systematycznie.<br>Jeżeli decydujemy się wprowadzić do diety makrobiotycznej dziecka niewielkie ilości produktów zwierzęcych w postaci białego sera czy mleka, starajmy się nie łączyć białka zwierzęcego z roślinnym, którego źródłem są nasiona strączkowe. Mleko jako źródło wapnia zdrowsze jest w postaci zakwaszonej - w postaci jogurtu lub kefiru. Podając dziecku produkty zwierzęce, od czasu do czasu możemy podawać również jajko. Dbajmy jednak o to, aby pochodziło ono z gospodarstwa domowego, a nie z fermy kurzej. Zwykle wiele
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego