Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
ograniczmy jego spożycie,
- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz
- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".
Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.


Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby mniejsze. W wypadku małych ryb (np. szprot) makrobiotyka zaleca zjadanie ich w całości (zasada "produktów całościowych).
Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się
ograniczmy jego spożycie,<br>- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz<br>- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".<br>Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.<br><br>&lt;gap&gt;<br>Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby mniejsze. W wypadku małych ryb (np. szprot) makrobiotyka zaleca zjadanie ich w całości (zasada "produktów całościowych).<br>Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego