Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
na sali, każdy wie lepiej, każdy ma swoją oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni w domu ma pod ręką butelkę wina i twierdzi, że to najlepsza przyprawa do wszystkiego, powiedzielibyśmy, przyprawa uniwersalna, bo współtworzy nowe smaki, choć z winem trzeba utrafić. Czasem się narzeka, że wina do potraw za dużo się dolewa dlatego, by nie marnowało
na sali, każdy wie lepiej, każdy ma swoją oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni w domu ma pod ręką butelkę wina i twierdzi, że to najlepsza przyprawa do wszystkiego, powiedzielibyśmy, przyprawa uniwersalna, bo współtworzy nowe smaki, choć z winem trzeba utrafić. Czasem się narzeka, że wina do potraw za dużo się dolewa dlatego, by nie marnowało
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego