Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
mięsa mają swój związek przede wszystkim z koncentracją składników odżywczych. Oznacza to, że pokarm roślinny zwierząt zostaje przetworzony na organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.
Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.
A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:
- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,
- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz
- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".
Ponieważ składniki odżywcze
mięsa mają swój związek przede wszystkim z koncentracją składników odżywczych. Oznacza to, że pokarm roślinny zwierząt zostaje przetworzony na organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.<br>Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.<br>A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:<br>- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,<br>- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz<br>- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".<br>Ponieważ składniki odżywcze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego