5) allylkakodylowe - siarkowodór, chlor,<br>6) spaleniznowe - dym tytoniowy, naftalina,<br>7) kaprylowe - pot, zjełczały tłuszcz, 8) przykre - pluskwiaki,<br>9) wstrętne - padlina, kał. Podstawą klasyfikacji jest tu gradacja<br>zabarwienia emocjonalnego od przyjemnego do przykrego.<br> Prostszy, lecz równie nieprecyzyjny jest podział Henninga:<br>1) gnilny, 2) kwiatowy, 3) owocowy, 4) spaleniznowy, 5) korzenny,<br>6) żywiczny.<br> Na podstawie doznań węchowych rozwinął się potężny przemysł<br>perfumeryjny, problem "wonności" zaś, znany był w kulturze od wczesnych<br>czasów historycznych. Chodzi o dobór zapachów, które dawałyby<br>satysfakcje paraestetyczne. Chodzi o właściwy dobór zapachów, taki by<br>po zmieszaniu substancji zapachowych uzyskać kompozycję wysoce<br>zadowalającą zmysł węchu. Badania fizykochemiczne nad zjawiskiem<br>mieszania