Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
jest rozwijany w celu scentralizowanego przygotowywania posiłków dla pododdziałów batalionu. Organizując go należy uwzględnić rzeźbę terenu, naturalne (terenowe) ukrycia, istniejące zabudowania, w których wykonuje się tylko częściowe prace inżynieryjne. W ostateczności dokonuje się pełnej rozbudowy inżynieryjnej. Przygotowane w batalionowym punkcie żywnościowym posiłki lub suchy prowiant dostarcza się do kompanijnych punktów żywienia. Punkty te to miejsca w rejonie kompanii wyznaczone przez dowódcę, w których przyjmuje się i wydaje dostarczone z batalionowego punktu żywnościowego gorące posiłki i suche należności. Czas i sposób ich wydawania określa dowódca kompanii. Kompanijny punkt żywienia nie jest elementem stałym, lecz organizowanym tylko na czas przyjęcia i wydawania posiłku
jest rozwijany w celu scentralizowanego przygotowywania posiłków dla pododdziałów batalionu. Organizując go należy uwzględnić rzeźbę terenu, naturalne (terenowe) ukrycia, istniejące zabudowania, w których wykonuje się tylko częściowe prace inżynieryjne. W ostateczności dokonuje się pełnej rozbudowy inżynieryjnej. Przygotowane w batalionowym punkcie żywnościowym posiłki lub suchy prowiant dostarcza się do kompanijnych punktów żywienia. Punkty te to miejsca w rejonie kompanii wyznaczone przez dowódcę, w których przyjmuje się i wydaje dostarczone z batalionowego punktu żywnościowego gorące posiłki i suche należności. Czas i sposób ich wydawania określa dowódca kompanii. Kompanijny punkt żywienia nie jest elementem stałym, lecz organizowanym tylko na czas przyjęcia i wydawania posiłku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego