Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
poekstrakcyjnej śruty rzepakowej "00" i nasion bobiku w żywieniu świń
Samo poznanie składu chemicznego paszy, tj.: zawartości podstawowych składników pokarmowych, składu aminokwasowego białka czy zawartości w niej substancji antyżywieniowych nie daje pełnego obrazu wartości odżywczej tej paszy. Poznanie reakcji zwierząt na udział różnych pasz w dawkach pokarmowych wymaga wieloletnich badań żywieniowych. Dopiero połączenie wyników badań chemicznych i biologicznych daje pełny obraz wartości pokarmowej paszy i pozwala ustalić optymalne dawki dla poszczególnych gatunków i grup wiekowych zwierząt.
Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.
W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna
poekstrakcyjnej śruty rzepakowej "00" i nasion bobiku w żywieniu świń&lt;/&gt;<br>Samo poznanie składu chemicznego paszy, tj.: zawartości podstawowych składników pokarmowych, składu aminokwasowego białka czy zawartości w niej substancji antyżywieniowych nie daje pełnego obrazu wartości odżywczej tej paszy. Poznanie reakcji zwierząt na udział różnych pasz w dawkach pokarmowych wymaga wieloletnich badań żywieniowych. Dopiero połączenie wyników badań chemicznych i biologicznych daje pełny obraz wartości pokarmowej paszy i pozwala ustalić optymalne dawki dla poszczególnych gatunków i grup wiekowych zwierząt.<br>&lt;page nr=21&gt; Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.<br>W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego