Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.28
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
zakładzie mięsnym w miejscowości Lniano (woj. kujawsko-pomorskie), wytwórni garmażeryjnej w Tomaszowie Mazowieckim. Jeszcze nie wiadomo, ile osób w tym roku przeszło zatrucia pokarmowe, w ubiegłym roku było ich ponad 30 tys., z czego połowa wymagała leczenia szpitalnego. Ponieważ średni koszt kuracji na oddziale zakaźnym wynosi 1300 zł, zaniedbania producentów żywności są przyczyną uszczuplenia rocznych składek z funduszu ubezpieczenia zdrowotnego o 20 mln zł. Problem jest jednak bardziej złożony. Henryk Misiewicz, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Białymstoku, uważa, że wyrok sądu w Słupcy może zostać wykorzystany ze szkodą dla pacjenta i szpitala. W każdej chwili kasy mogą podjąć decyzję, że nie
zakładzie mięsnym w miejscowości Lniano (woj. kujawsko-pomorskie), wytwórni garmażeryjnej w Tomaszowie Mazowieckim. Jeszcze nie wiadomo, ile osób w tym roku przeszło zatrucia pokarmowe, w ubiegłym roku było ich ponad 30 tys., z czego połowa wymagała leczenia szpitalnego. Ponieważ średni koszt kuracji na oddziale zakaźnym wynosi 1300 zł, zaniedbania producentów żywności są przyczyną uszczuplenia rocznych składek z funduszu ubezpieczenia zdrowotnego o 20 mln zł. Problem jest jednak bardziej złożony. Henryk Misiewicz, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Białymstoku, uważa, że wyrok sądu w Słupcy może zostać wykorzystany ze szkodą dla pacjenta i szpitala. W każdej chwili kasy mogą podjąć decyzję, że nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego