łosoś
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... naturalnej rzeki. Przez to regulowanie i przegradzanie z Wisły zniknęły: łosoś, troć i certa.
W wędkarstwie liczy się współzawodnictwo z rybą... - ... Sałatki, krakersy, słone paluszki, orzeszki. W bardziej ambitnej wersji: wędliny, łosoś, owoce morza, paszteciki. W wersji luksusowej: coś na gorąco (spaghetti...
- ... tabouleh.
Podawać z chlebem.
Tabouleh można wzbogacić dodatkiem wędzonej ryby (łosoś lub makrela) albo wędzonej szynki pokrojonej w kostkę.
(4 porcje... - ... ryby - szczupak faszerowany w galarecie, karp po żydowsku, sandacz smażony, łosoś z grilla. A na deser kutia sernik pierniki i szarlotki...
- ... spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej...
- ... za kilogram, za kilka ogórków kawał świeżego jesiotra, za kapustę łosoś. Suszony na wietrze leszcz gratis na zagryzkę do wódki.
Daleko... - ... spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej...
- ... miejsce". Z kuchni oprócz ciast cebulowego polecamy: "rosół grzybowy", "pyszny łosoś w każdej postaci", "śledzie w śmietanie" z "ziemniakami w mundurkach...
- ... rana na was czekam.
Nie pocieszyła mnie ani dziwka, ani łosoś, ani Ella Fitzgerald, która upchała czarne cielsko w tę oto... - ... Koniak i łosoś szybko rozchmurzyły oblicza żołnierzy.
- Królewski koniak, królewski łosoś - chwalili.
Nie bez radości przyglądał się Maciuś, jak koniak guwernera... - ... niego króla Twojego stołu.
Ding-dong! Już pora! Uwaga: światła łosoś norweski, przyjaciele, przyjęcie pierwsze! Polowa sukcesu to łosoś, ale braw... - ... samym morzem smakują najlepiej. A czy na talerzu wyląduje wykwintny łosoś, egzotyczny rekin czy też pospolity śledź, zależy tylko od ciebie...
- ... rocznice itp.". Godne polecenia są: "zupa grzybowa podawana w chlebie", "łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi" i "tradycyjne wielkopolskie placki ziemniaczane na...
- ... i pozostawić na ogniu 8 do 10 minut, nie gotując. Łosoś jest gotowy, gdy ości daj się lekko wyjąć. Sos w...
- ... 2000.
Źródła białka
Mięso: indyk, kurczak, wołowina, baranina.
Ryby: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg.
Nabiał: sery, jaja, mleko, jogurt.
Białko roślinne: soja... - ... i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną.
Ryba faszerowana
sprawiona tuszka ryby (łosoś, sandacz, pstrąg), włoszczyzn, szklanka białego wytrawnego wina, listek laurowy, sól... - ... Ziemi obiecanej". Polecane "pyszne grillowane mięsa", "dobra zupa szparagowa", "fałszywy łosoś z cielęciny", "desery". Nad restauracją hotel Dejavu.
ALE KINO
Duży... - ... nieobecni, zagubieni w światłach i rozgwarach miasta, na których czekał łosoś wędzony i owoce - to była połowa druga.
Martę rozgoryczał taki... - ... Byliśmy w dniu, w którym promowano szparagi. Do dań głównych: łosoś z rusztu - 52 zł i wątróbka z grasicą - 44 zł...
- ... Owszem, był to tylko polski śledź, ale smakował jak alaskański łosoś! Delikatny w smaku, o winnym aromacie znakomitej zalewy, złamanej garścią...