aldehyd
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... pozostałych składników można wymienić: alkohol etylowy, alkohol izoamylowy, aldehyd masłowy, aldehyd walerianowy, aldehyd kapronowy, D-"-pinen, kamfen, L-pinokarweol, mirtenol, terpineol...
- ... można wymienić: alkohol etylowy, alkohol izoamylowy, aldehyd masłowy, aldehyd walerianowy, aldehyd kapronowy, D-"-pinen, kamfen, L-pinokarweol, mirtenol, terpineol i inne...
- ... substancji zapachowych zmienia się jakość zapachu przy wzroście stężenia np. aldehyd-amylocynamonowy w stężeniu pachnie jak bukszpan, w rozcieńczeniu jak jaśmin...
- ... ochraceus i licznymi promieniowcami z rodzaju Streptomyces, wytwarza in vitro aldehyd-o-metoksycynamonowy - będący źródłem zapachu.
Wykazano także, że metabolity Aspergillus...
- ... 5% . Spośród pozostałych składników można wymienić: alkohol etylowy, alkohol izoamylowy, aldehyd masłowy, aldehyd walerianowy, aldehyd kapronowy, D-"-pinen, kamfen, L-pinokarweol...
- ... jeden z najważniejszych składników alkohol geraniol: (). Geraniol utlenia się na aldehyd cytral występujący w dużych ilościach w cytrynach, melisie, kocimiętce itd...
- ... ulega on działaniu karboksylazy. W wyniku odłączenia ditlenku węgla powstaje aldehyd octowy, który jest redukowany do alkoholu lub ulega kondensacji z...
- ... i fluorescencji tych związków zależy od struktury cząsteczek reagujących z aldehydami). Także polimeryzacja aldehydów powstających podczas peroksydacji lipidów daje związki fluoryzujące...
- ... udziały we wrażeniu złożonym - intensywności składowe.
Wyniki badań zapachu obu aldehydów porównano na rysunku 3.1. Wysokość kolejnych słupków odpowiada intensywności... - ... ogórków, zmiażdżonych zielonych liści, zapach herbaty). Powstawanie nadtlenków lipidów i aldehydów w uszkodzonych tkankach roślinnych może pełnić istotną rolę w w...
- ... związków zależy od struktury cząsteczek reagujących z aldehydami). Także polimeryzacja aldehydów powstających podczas peroksydacji lipidów daje związki fluoryzujące podobnie jak lipofuscyna...
- ... poddaje się tzw. procesowi dojrzewania, podczas którego powstaje mieszanina różnych aldehydów, ketonów i estrów kwasów tłuszczowych, nadających winu swoisty zapach, powstaje...
- ... alkenale, hepta-2,4-dienal, 5-hydroksyoktanal i wiele innych aldehydów, a także węglowodory takie jak etan i pentan (rys. 1...
- ... lub żadnej z nich.
Poniżej przedstawiono przykład profilu zapachu dwóch aldehydów - dekanalu i heksanalu . Opisujący ich zapach eksperci byli proszeni o... - ... log SPWW-nC, zaobserwowanej w grupach węglowodorów, alkoholi, kwasów karboksylowych, aldehydów i estrów, są rysunki 4.5-4.10.
Współczynniki korelacji... - ... 6.99.2). Enzym ten katalizuje dwuelektronową redukcję
chinonów i aldehydów. Redukcja jednoelektronowa, jaka zwykle jest udziałem flawoprotein, tworzy wolny rodnik... - ... a przede wszystkim z aldehydowymi produktami peroksydacji lipidów. Reakcje tych aldehydów z grupami aminowymi białek, aminokwasów, aminofosfolipidów i kwasów nukleinowych prowadzą...
- ... reakcji MDA z guaniną zidentyfikowano w moczu. W wyniku reakcji aldehydów z grupami aminowymi powstają połączenia typu zasad Schiffa,
które mogą... - ... szlaku glikolitycznego szczególnie wrażliwym na inaktywację przez RFT jest dehydrogenaza aldehydu 3-fosfoglicerynowego (E.C. 1.2.1.12). Konsekwencją jej...
- ... w organizmie człowiek jednak się napije, to nagromadzenie nie rozłożonego aldehydu octowego powoduje silne zatrucie. Wśród jego objawów Bogusław Habrat wymienia...