osolić
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... na lasagne po bolońsku. Płaty makaronu ugotować w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na czystych, wilgotnych...
- ... 9g
tłuszcz 0,7g
Torebkę włożyć do 1l gotującej się osolonej wody.
Gotować na słabym ogniu ok. 20 minut.
Po ugotowaniu... - ... selera naciowego umyj i pokrój w małe kawałki.
W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron (świderki, kolanka itp.) na półtwardo i dokładnie... - ... lumache al pomodoro).
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak...
- ... oczyszczona kapustę podzielić na ćwiartki i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie miękka.
* Obrane cebule posiekać i podsmażyć na... - ... sałaty,
sól, pieprz do smaku
Drożdże rozetrzyj w 100 ml osolonej wody. Z przesianej mąki usyp na stolnicy kopczyk,, w środku... - ... soku z cytryny
sól, pieprz
Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie.
Obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Tuńczyka... - ... Zupa krem z pomidorów Knorr
namoczona i ugotowana w lekko osolonej wodzie fasola Jaś - 350 g
1 cebula pokrojona w kostkę... - ... Obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pomidory i fasolkę oddzielnie wymieszaj z odrobiną oliwy z...
- ... smarujemy rozmąconym jajkiem i zlepiamy. Gotujemy 4 min we wrzącej osolonej wodzie.
Pozostałą część krewetek przesmażamy z cebulka i dodajemy śmietanę... - ... Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Pierogi podawać ze zrumienioną na maśle tartą bułką.
Z... - ... osączyć, kalafiora opłukać, podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonym wrzątku na półmiękko, groszek, różyczki kalafior i osączoną kukurydzę wymieszać...
- ... Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane olejem.
Z kapustą i grzybami
1/2... - ... potem w poprzek na kwadraciki, rozrzucić na stolnicy. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Pokrojoną kapustę...