parmezan
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... Choć farsz jest słodkawy, danie podaje się z masłem i parmezanem. Drugi przykład to wszystkie pasticci di maccheroni, czyli zapiekanki makaronowe...
- ... stronę na samą myśl, że makaron z małżami można posypać parmezanem!"
Czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego gest Mimi tak rozujszyl Montalbana... - ... ułożyć ciasto i dokładnie pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami, posypać parmezanem. Zapiekać około 45 min w temperaturze 190-200&730;C.
Fissler... - ... beszamelem, (przepis - patrz na str. 60) pokropić sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać 30 min w temperaturze 180-200&730;C. Podawać z...
- ... durszlak, osączyć, ułożyć na warstwie sosu, nadziać przygotowanym farszem, posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220&730;C (najlepiej postawić naczynie... - ... samą myśl o tym, ze spaghetti alla vongole można posypać parmezanem, zbiera mi się na wymioty... Doskonale rozumiem komisarza Montalbano. Na...
- ... do ogrzanej wazy lub salaterki.
Przybrać główkami szparagów i posypać parmezanem
Spaghetti alla carbonara
40 dag spaghetti, 3 jaja, 2 łyżki... - ... bolońskiego, ułożyć płaty makaronowe, polać beszamelem, posypać plasterkami mozzarelli i parmezanem. Tak samo ułożyć kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinny stanowić...
- ... wymieszać tylko makaron z ziołami i tak podać. Z bazylią, parmezanem i oregano.
Super.
I szczypiorkiem.
Na dębach rosną jabłka czarkach... - ... warstwy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronowe polane beszmelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekać około 30 min w temperaturze 200...
- ... natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć beszamelem, skropić sosem pomidorowym, posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20-30 min w...
- ... ryb, lecz również grzybów. dla nich tagliatelle z grzybami i parmezanem to połączenie niedopuszczalne. Ale jestem tu bardziej tolerancyjna, uważam, że...
- ... roztrzepać widelcem w dużej misce, posolić, wymieszać ze śmietanką i parmezanem.
Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i natychmiast przełożyć do miski... - ... minut.
2. Zmiksuj warzywa. Dopraw je, zagotuj i posyp tartym parmezanem. Krem oraz chrupiące grzanki podawaj osobno.
3. Czas przygotowania: 40... - ... dag wędzonego boczku lub bekonu, łyżka masła, 5 dag startego parmezanu, łyżka posiekanej pietruszki, kilka listków szałwi, pieprz, sól
WRTO TAKŻE... - ... min.
Włożyć do sosu ugotowane al dente tagliatelle, posypać połową parmezanu, doprawić solą, wymieszać, oprószyć resztką sera i natką. "Słomę i... - ... genovese: 5 dag liści bazylii (spory pęczek), 6 dag tartego parmezanu, 10 łyżek oliwy o delikatnym aromacie, 4 dag orzeszków pinii...
- ... 4 ząbki czosnku, 2 kromki pszennej bułki, 10 dkg startego parmezanu albo oscypka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, pieprz i...
- ... się stało w ową środę "Pod Strzechą" - no, może zamiast parmezanu zastosowano goudę, a w kotlecie brakowało szynki ale było to...
- ... 4 dojrzale pomidory, cebula, 10 listków bazylii, 5 dag tartego parmezanu, 5 łyżek oliwy, czarny pieprz ziarnisty, sól.
Szparagi osączyć z...