peklować
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... misek ściekała czernina, pióra latały w powietrzu, a rodzina Konczaninów peklowała gęsinę do weków. Radca słyszał w kancelarii ten nieustający gęsi...
- ... serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.
(5 porcji)
Szynka peklowana
5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z... - ... ziemniaków i warzyw, lub na zimno, pokrojoną w cienkie plasterki.
Peklowana pieczona
5 kg peklowanej szynki, 6 szklanek mąki żytniej razowej... - ... termosy z jedzeniem i ustawiała je na węglowej kuchni.
- Znakomita peklowana głowizna z kminkiem. Specjalność naszej firmy, na zimno, w galarecie...
- ... mięso w plastry.
Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.
Peklowana wędzona
Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7... - ... Tak zapeklowaną szynkę można następnie:
- ugotować,
- upiec w piekarniku,
- uwędzić.
-
Peklowana gotowana
5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15... - ... już wędzenie, zaczęli szynkę również wędzić.
Tradycyjna polska szynka była peklowana i wędzona w całości - z kością, skórą i tłuszczem. Spożywano... - ... upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.
Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.
Peklowana wędzona
Zapeklowaną szynkę (według... - ... aromatycznie pachnące świeżym, leśnym dymem było miękkie i smaczne. Wcześniej peklowane, odznaczało się kruchością mięsa i chrupiącą skórką, o dziwo, dokładnie...
- ... część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią...
- ... na zimno, pokrojoną w cienkie plasterki.
Peklowana pieczona
5 kg peklowanej szynki, 6 szklanek mąki żytniej razowej (80 dag)
Przygotować gęste... - ... następnie:
- ugotować,
- upiec w piekarniku,
- uwędzić.
-
Peklowana gotowana
5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula... - ... ostatnią do
przygotowanego słoika, zalewając zawartość octem)
Uwaga: pozostałe fazy peklowania z uwagi na nerwy PT. Publiczności
odbywają się za sceną... - ... masowaniem mięsa w chłodzonych bębnach próżniowych, co znacznie skróciło proces peklowania. Wiele wędlin, nie mających nic wspólnego z szynką, przywłaszczyło sobie...
- ... produkowana z dorosłych, ciężkich świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie...
- ... tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące, a mimo...
- ... własną inwencję, przyrządzając tę ozdobę stołu wedle licznych przepisów na peklowanie i wędzenie szynki.
Halina Mamok
Szynka to tylna część półtuszy... - ... w latach dwudziestych naszego stulecia również usuwać z niej kości. Peklowanie zalewowe zastąpiono wstrzykiwaniem solanki do tętnicy udowej, po odpowiednim wycięciu...
- ... a ugotowana - różowy. Szare miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.
Po przekrojeniu... - ... dzielić według zespołu mięśni, czyścić z błon, wstrzykiwać domięśniowo solankę peklującą i sklejać. Leżakowanie zastąpiono masowaniem mięsa w chłodzonych bębnach próżniowych...