Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
peklować
Znaleziono 21 wyników.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... misek ściekała czernina, pióra latały w powietrzu, a rodzina Konczaninów peklowała gęsinę do weków. Radca słyszał w kancelarii ten nieustający gęsi...
  • ... serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.
    (5 porcji)

    Szynka
    peklowana
    5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z...
  • ... ziemniaków i warzyw, lub na zimno, pokrojoną w cienkie plasterki.
    Peklowana pieczona
    5 kg peklowanej szynki, 6 szklanek mąki żytniej razowej...
  • ... termosy z jedzeniem i ustawiała je na węglowej kuchni.
    - Znakomita
    peklowana głowizna z kminkiem. Specjalność naszej firmy, na zimno, w galarecie...
  • ... mięso w plastry.
    Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.
    Peklowana wędzona
    Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7...
  • ... Tak zapeklowaną szynkę można następnie:
    - ugotować,
    - upiec w piekarniku,
    - uwędzić.
    -
    Peklowana gotowana
    5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15...
  • ... już wędzenie, zaczęli szynkę również wędzić.
    Tradycyjna polska szynka była
    peklowana i wędzona w całości - z kością, skórą i tłuszczem. Spożywano...
  • ... upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.
    Szynkę
    peklowaną można również upiec bez ciasta.
    Peklowana wędzona
    Zapeklowaną szynkę (według...
  • ... aromatycznie pachnące świeżym, leśnym dymem było miękkie i smaczne. Wcześniej peklowane, odznaczało się kruchością mięsa i chrupiącą skórką, o dziwo, dokładnie...
  • ... część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią...
  • ... na zimno, pokrojoną w cienkie plasterki.
    Peklowana pieczona
    5 kg
    peklowanej szynki, 6 szklanek mąki żytniej razowej (80 dag)
    Przygotować gęste...
  • ... następnie:
    - ugotować,
    - upiec w piekarniku,
    - uwędzić.
    -
    Peklowana gotowana
    5 kg
    peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula...
  • ... ostatnią do
    przygotowanego słoika, zalewając zawartość octem)

    Uwaga: pozostałe fazy
    peklowania z uwagi na nerwy PT. Publiczności
    odbywają się za sceną...
  • ... masowaniem mięsa w chłodzonych bębnach próżniowych, co znacznie skróciło proces peklowania. Wiele wędlin, nie mających nic wspólnego z szynką, przywłaszczyło sobie...
  • ... produkowana z dorosłych, ciężkich świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie...
  • ... tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące, a mimo...
  • ... własną inwencję, przyrządzając tę ozdobę stołu wedle licznych przepisów na peklowanie i wędzenie szynki.
    Halina Mamok


    Szynka to tylna część półtuszy...
  • ... w latach dwudziestych naszego stulecia również usuwać z niej kości. Peklowanie zalewowe zastąpiono wstrzykiwaniem solanki do tętnicy udowej, po odpowiednim wycięciu...
  • ... a ugotowana - różowy. Szare miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.
    Po przekrojeniu...
  • ... dzielić według zespołu mięśni, czyścić z błon, wstrzykiwać domięśniowo solankę peklującą i sklejać. Leżakowanie zastąpiono masowaniem mięsa w chłodzonych bębnach próżniowych...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego