Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
dag)
Przygotować gęste ciasto z mąki oraz wody i rozwałkować na 2 placki. Na jednym placku położyć szynkę i nakryć ją drugim plackiem. Zlepić obydwa placki i piec szynkę około 4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Z upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.
Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.
Peklowana wędzona
Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7 dni w przewiewnym miejscu, aby obeschła. Potem owinąć papierem do pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi
dag)<br>Przygotować gęste ciasto z mąki oraz wody i rozwałkować na 2 placki. Na jednym placku położyć szynkę i nakryć ją drugim plackiem. Zlepić obydwa placki i piec szynkę około 4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Z upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.<br>Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.<br>Peklowana wędzona<br>Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7 dni w przewiewnym miejscu, aby obeschła. Potem owinąć papierem do pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego