tuszka
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... 3 łyżki natki, olej, 2 łyżki masła, sól, majeranek, cukier
Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem wewnątrz i zewnątrz, odstawić... - ... ich skórka nie uzyska charakterystycznego, złotego koloru. Podczas pieczeni całej tuszki, końcówki skrzydełek i udek trzeba zabezpieczyć przed zbytnim przypieczeniem, owijając...
- ... soczystego mięsa i kruchej skórki kryje się w półgodzinnym moczeniu tuszki w cieplej wodzie z solą (łyżkę soli na 2 litry...
- ... nawet na bardzo cienkie plasterki. Dzielnie rozpoczyna się od ułożenia tuszki piersią do góry. Po oddzieleniu nóg, skrzydełek oraz po odkrojeniu...
- ... tej potrawy pani Marta wspomina do dziś. Przyprawione tymiankiem bażancie tuszki smaży się w całości, a następnie porcjuje i dusi przełożone...
- ... czosnkowym.
O czym warto pamiętać:
Plasterki pomarańczy włożyć do środka tuszki, a podczas pieczenia polewać ją sokiem pomarańczowym, wymieszanym z miodem... - ... przez braci albertynów na krakowskim Podgórzu. Kawałek zbyt długo gotowanej tuszki kurczaka, zanurzony był w jasnym rosole, okraszonym wiórkami marchwi. Zupa...