zemleć
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... do smażenia
Do przygotowania farszu możesz użyć dowolnych ryb morskich. Zmiel je w maszynce do mięsa, dodając 1 cebulę i 3... - ... uzyskać cienkie i drobne włókna (jeśli nie masz cierpliwości, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.) Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę...
- ... umyj, podsmaż na pozostałej porcji margaryny, a gdy lekko przestygnie, zmiel w maszynce do mięsa.
Oddziel białka od żółtek, następnie białka... - ... i solą do smaku.
Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Pokrój w drobną kostkę czosnek i...
- ... puder do posypania, tłuszcz do blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ser zmiel na miałko. Masło ogrzej do temperatury pokojowej. Jabłka obierz i... - ... Że co, ci... - i tu zapewne niejeden czytelnik z wściekłością zmiele w ustach niecenzuralne słówko. Jak to, a tchórzowska kapitulacja w...
- ... tych zakochanych
hmmmmm....Wojtek. ale my nie mamy nic do zmielenia
to ty młynarz wojtus jezdes
Wojtek jeśli masz
no chyba... - ... Espresso sita Crema gwarantuje wyśmienity smak kawy niezależnie od stopnia zmielenia ziaren CappuccinoPlus - wspomaganie wytwarzania pianki w celu perfekcyjnego przygotowania kawy...
- ... jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba uważać by nie było za tłuste, bez twardych ścięgien...
- ... z wiedzy profesjonalnej obsługi. Pomoże wybrać odpowiedni gatunek i stopień zmielenia kawy, a przede wszystkim doradzi jak przygotować dobrą kawę w...
- ... drugie - robot kuchenny, który ułatwi nam nie tylko zrobienie ciasta, zmielenie mięsa czy pokrojenie jarzyn, ale potrafi zmiksować zamrożone owoce do...
- ... ściereczki pod nóżki maszynki. Uchroni to stół od wygniecenia. Po zmieleniu mięsa dobrze jest w maszynce zemleć od razy kawałek chleba...
- ... delikatnie czosnkiem. Wątróbki zemleć przy pomocy przystawki siekającej Braun, po zmieleniu zmieszać masę z tartą bułką, żółtkiem i masłem, dodać posiekana...
- ... wie, że najlepszy aromat przypraw możemy uzyskać bezpośrednio po ich zmieleniu. Wszystkie przyprawy, które kupujemy w postaci sproszkowanej posiadają tylko namiastkę...