Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także frakcje włókna według metody Van Soesta i Wine [1967]. Do określenia zawartości kwasu taninowego zastosowano metodę Tyczkowskiej [1977], natomiast kwas fitynowy oznaczono metodą Oberleasa [1971].
Glukozynolany alkenowe oznaczono w laboratorium Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu, stosując metodę Youngsa i Wettera [1967], umożliwiającą oznaczenie progoitryny, gluconapiny i glucobrassicanapiny.

3.2. Ocena wartości pokarmowej koncentratów
Znając skład chemiczny produktów rzepakowych oraz nasion bobiku opracowano receptury koncentratów rzepakowo-bobikowych (tab. 8) dla warchlaków (KG) i tuczników na pierwszy (KT-1) i drugi okres tuczu (KT
kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także frakcje włókna według metody Van Soesta i Wine [1967]. Do określenia zawartości kwasu taninowego zastosowano metodę Tyczkowskiej [1977], natomiast kwas fitynowy oznaczono metodą Oberleasa [1971].<br>Glukozynolany alkenowe oznaczono w laboratorium Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu, stosując metodę Youngsa &lt;page nr=28&gt; i Wettera [1967], umożliwiającą oznaczenie progoitryny, gluconapiny i glucobrassicanapiny.<br><br>&lt;tit1&gt;3.2. Ocena wartości pokarmowej koncentratów&lt;/&gt;<br>Znając skład chemiczny produktów rzepakowych oraz nasion bobiku opracowano receptury koncentratów rzepakowo-bobikowych (tab. 8) dla warchlaków (KG) i tuczników na pierwszy (KT-1) i drugi okres tuczu (KT
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego