Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
Dziesięć lat temu pojawiła się druga po książce Szytlera polska praca o dziczyźnie. To bardzo skromnie wydana, ale bogata w przepisy książka Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej". Pewnie dostępna już tylko w antykwariatach. W 1998 r. Wiedza i Życie wprowadziła na księgarskie półki album "Polski pejzaż kulinarny" Mary Pinińskiej i Bernarda Lussiany. Lussiana jest Francuzem. Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany
Dziesięć lat temu pojawiła się druga po książce Szytlera polska praca o dziczyźnie. To bardzo skromnie wydana, ale bogata w przepisy książka Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej". Pewnie dostępna już tylko w antykwariatach. W 1998 r. Wiedza i Życie wprowadziła na księgarskie półki album "Polski pejzaż kulinarny" Mary Pinińskiej i Bernarda Lussiany. Lussiana jest Francuzem. Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego