Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
Spośród wielu składników wód lodowcowych największe znaczenie mają jony: Ca;, Mg;, Na;, ClŤ, HCOŤ i SOŤ. Ich łączna zawartość tworzy zwykle ponad 90% całości rozpuszczonych składników. Poza tym analizuje się często próbki zawartości kilku dodatkowych składników (jak COŤ, K;), a niekiedy bada zawartość rozpuszczonych w wodzie gazów (O, N, CO, CH, HS). W tabeli 6.1 zawarto wyniki analiz chemicznych wód roztopowych pochodzących z różnych lodowców, a dla porównania także przykłady składu chemicznego deszczu i śniegu na lodowcach.
Jak wynika z tabeli 6.1, w większości przypadków wapń (Ca) jest głównym składnikiem wód lodowcowych, a magnez (Mg) i krzemionka (SiO) mają
Spośród wielu składników wód lodowcowych największe znaczenie mają jony: Ca;, Mg;, Na;, ClŤ, HCOŤ i SOŤ. Ich łączna zawartość tworzy zwykle ponad 90% całości rozpuszczonych składników. Poza tym analizuje się często próbki zawartości kilku dodatkowych składników (jak COŤ, K;), a niekiedy bada zawartość rozpuszczonych w wodzie gazów (O, N, CO, CH, HS). W tabeli 6.1 zawarto wyniki analiz chemicznych wód roztopowych pochodzących z różnych lodowców, a dla porównania także przykłady składu chemicznego deszczu i śniegu na lodowcach.<br> Jak wynika z tabeli 6.1, w większości przypadków wapń (Ca) jest głównym składnikiem wód lodowcowych, a magnez (Mg) i krzemionka (SiO) mają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego